Ekonomi

Türk Somon ve Balık Çeşitleri Dünyada Aranan Ürünler Haline Geldi

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Zenginder, Türk somon ve balık çeşitlerinin dünyada aranan ürünler olduğunu belirterek, “100’e yakın ülkeye balık ihraç ediyoruz.” söz konusu.

Su Ürünleri Üreticileri Üretici Merkezi Birliği’nin Antalya Belek Turizm Merkezi’nde düzenlediği “9. Su Ürünleri Çalıştayı” başladı. Programa 11 ülkeden mühendisler, sendika liderleri, Tarım ve Orman yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 800 departman paydaşı katıldı.

Bakan Yardımcısı Özelgider açılışta yaptığı konuşmada, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Amasya’daki programlar nedeniyle çalıştaya katılamayacağını söyledi.

Daha fazla su mühendisine ihtiyaç duyulduğunda yakın zamanda 111 kişinin istihdam edileceğini anlatan Zenginder, Türkiye’nin Asya, Afrika ve Avrupa’nın ortasında değerli bir merkez olduğuna dikkat çekti.

Üretimde yeni bir sürece girdiklerini belirten Zengingider, şöyle konuştu:

“Su varsa biz varız, yoksa yokuz. 2024’ün prestijiyle, suyu esas alarak, ihracatımızı, ithalatımızı, ihtiyaçlarımızı, yeni ihtiyaçlarımızı uzun vadeli planlayarak üretim planlamasına geçiyoruz. Artık kimin, nerede, ne kadar, nasıl ve ne şekilde üreteceğini toprağın doğal mirası belirleyecek.” Bunu da devlet düzenleyecek. Destekler, teşvikler, yönlendirmeler ve bazen de yaptırımlar buna yönelik olacaktır. Bu yıl prestijli sözleşmeli üretim modeline geçiyoruz. Sözleşme örnekleri yayınlandı. Tam yasal koruma altına alınan yeni model, halihazırda sadece Türkiye’de değil, yakın coğrafyada da ciddi bir etki yaratıyor. yansımayı buldum.”

“Yetiştirdiğimiz balığın üçte ikisini ihraç ediyoruz”

Özelgider, sürdürülebilirliğin her sektör için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, su ürünlerinde üretim planlamasının gerekliliğine değindi.

Türkiye’nin levrek üretiminde dünyada birinci, alabalık üretiminde dünyada ikinci ve Avrupa’da birinci olduğunu kaydeden Zenginder, Türk somonunda da ciddi başarılar elde edildiğini söyledi.

2002 yılında 97 milyon dolar olan su ürünleri ihracatının 2023 yılında 1,7 milyar doları aştığını vurgulayan Özelgider, “Türk somonu ve balık çeşitlerimiz dünyada aranan ürünler haline geldi. Yaklaşık 100 ülkeye balık ihracatı yapıyoruz. Japonya’dan ABD ve Rusya’ya.” “Çin’e, Güney Kore’ye, tüm Orta Doğu’ya ve Balkanlara ihracat yapıyoruz. Yetiştirdiğimiz balığın üçte ikisini ihraç ediyoruz. Çok daha fazlasını ihraç edebiliriz. Balık tüketimini üç katına çıkarmamız lazım.” dedi.

“Sünger şehirler yaratılacak”

Antalya’daki sellere değinen Zengingider, “İklim değişiyor, bunu Antalya’da gördük. Artık bir yılda yağması gereken yağışlar bir iki günde yağıyor, yeni dünya sistemine karşı yeni tedbirler almamız gerekiyor. Afet düzeyine ulaştı. Sadece tarım ve orman müdürlüğüyle değil, “Aynı zamanda yeni bir şehir planlama sistemine geçmemiz gerekiyor. Artık sünger şehirlerden açıkça bahsetmemiz gerekiyor ve bu sürece geçiş için altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Bu alanda önemli hazırlıklar yaptık. Yakın zamanda müjdeli haber paylaşılacaktır.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da sektörün her geçen yıl büyüdüğünü, 2030 yılında ihracat hedeflerinin 5 milyar dolar olacağını belirtti.

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, su ürünleri branşının değerli girdiler sağladığını belirtti.

Su Ürünleri Üreticileri Üretici Merkez Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, doğayı ve çevreyi korurken kaliteli mal satmanın da önemli olduğunu hatırlatarak, sektörün su kirliliğinden etkilenmemesi için kapalı devre sistemlerin kurulması gerektiğini söyledi. küresel iklim değişikliği.

Çalıştay 17 Şubat’ta sona erecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu